dilluns, 22 de novembre del 2010

Per què s'enfada la reina de la nit?

Des de fa uns dies estem apropant-nos a l’òpera i a un dels seus grans compositors: MOZART. Escoltem LA FLAUTA MÀGICA. L’objectiu principal i fonamental és treballar les emocions a través de la música. Però també apropar l’art de l’òpera als més joves de manera eficaç i agradable. Podríem fer un llarg llistat d’objectius sobre el tema:

. Desvetllar el gust d’escoltar música i veure teatre.
• Reconèixer instruments escoltats al llarg de l’espectacle.
• Reconèixer de fragments musicals pel seu timbre i melodia.
• Respondre corporalment als estímuls sonors. I un llarg etcètera.

Però per nosaltres no és el més important. Allò que m’interessa és parlar de les emocions i de les nostres relacions a través de les situacions musicals. L'expressió de les pròpies emocions així com la comprensió dels estats emocionals dels altres resulta fonamental per desxifrar el complex context social en el qual es desenvolupen els nostres infants. Una de les situacions més potents és la que hem trobat a l'ària de la reina de la nit.

Sabent una mica de la seva història ens plantegem per què és dolenta la reina? Per què vol fer mal a la princesa i a Sarastro? És feliç? Ens fixem en el vestuari obscur, en com canta. De seguida descobrim que està cridant. I veiem a la princesa trista. Ens agrada fer mal? Com es senten els amics si els fem mal? Com ens sentim quan algú ens diu que no ens estima? Tirant del fil musical, arribem a parlar de les nostres emocions. Anem aixecant la nostra bastida emocional.

L'altra de les àries que hem escoltat és el duet de na Papagena i en Papageno. He utilitzat el suport del cinema. Hem parlat de l'amor i de l'estima. I ens ha quedat una pregunta molt difícil en l'aire. ens l'ha fet n'Aura: Per què s'enamora la gent?



(Aquest darrer vídeo pertany a la versió cinematogràfica que va fer en Bergman de l'òpera)

1 comentari:

Unknown ha dit...

Per compartir amb es nostres boixos coneixements d'Òpera des de casa ... :-) Cuéntame una Ópera i altres índex de contes